Jag förstår inte... :o) ...eller gör jag?

Nu är det min tur att inte fatta nåt! :o)
Samtal från FFIA idag. Jag satt på jobbet och skrev journal. Hade min telefon på ljudlöst mitt framför näsan på mig. Bara idag. Har inte haft den på mig eller nära mig förrän idag...(det var kanske meningen). Jag ser att det ringer...ett Göteborgs-nummer! Jag var snabb på att svara och det var från FFIA :o) Jag fattade inte riktigt vad hon sa men NU ÄR VI OFFICIELLT FÖRÄLDRAR TILL LILLE GOSSEN!!! Kinesiska myndigheterna har bestämt sig för att han nu är vår pojke :o) ! Imorgon kommer det papper hem till oss som vi ska skriva under och som vår utredare på Socialnämnden ska skriva under för att sedan skicka det tillbaka till FFIA snabbt som ögat. Därefter ska papprena till Kina och sedan blir det dags för oss att resa till Kina för att hämta honom. Fatta!!! Vi har fått ett prel datum!!!! 25 mars är det tänkt att vi ska sitta på planet till Beijing.
Så här var det...egentligen skulle vi haft ett prel datum den 11 mars (min pappas 75 års dag för övrigt), men de papper som kommer från FFIA imorrn måste vi bägge två skriva under. Å det går ju inte så bra eftersom Klas precis har åkt till...ja, just det...Kina (och Japan) i tjänsten. Han blir borta 2 veckor och kommer inte tillbaka förrän 5 februari. Så det blir 25 mars istället. Det blir kanske bättre så, eftersom det annars blir lite "stressigt" (ha ha...väntat nästan 2 år på barn och jag känner mig stressad!!). Men när Klas kommer hem ska han sedan iväg igen - då inom Sverige - för tester (i jobbet) - då är han borta 1 vecka!!
Nästa vecka ska jag till vår utredare och få dessa papper underteckande. Jag får göra som i lumpen...köpa en kam och dra en pigg för varje dag som går :o)

En annan sak...tänker på Irene som nu är i Kina med sin man och snart kommer att få sitt barn i sin famn. Snart är vi också där....

"Anknytning - i adoptivfamiljerns vardag"

Jag har beställt en bok via bokförlaget Vulkan (www.vulkan.se) som heter enligt ovan. Den är skriven av Sara Larsson och är en väldigt "matnyttig" bok för oss adoptivfamiljer och kan även vara bra att läsa för de som inte har adopterade barn! Jag ska ta några exempel ur boken...
Författaren tar upp bl a det här: " att föräldrarna kunde inte få egna barn". Adopterade är barn till sina föräldrar precis som biologiska barn, både juridiskt och känslomässigt. Jag själv (detta är mina egna ord!) har hört ett flertal gånger att vi gör en "bra insats" som adopterar. Jag har lite svårt för att hantera just det uttrycket eftersom jag inte tycker att det stämmer och att det inte riktigt är tanken med en adoption. Rent krasst skulle jag kunna säga att det faktiskt är av rent egiostiska skäl som vi adopterar. Vi fick aldrig några biologiska barn och vi väljer därför att adoptera ett barn - inte för att göra en god insats eller för att "vi tycker synd" om alla föräldralösa barn. Apropå uttrycket "föräldralösa barn" som jag också hört - så är ju barnet inte utan föräldrar. Vanligtvis så lever ju de biologiska föräldrarna men kan av någon anledning inte ta hand om det och lämnar i de fallen sitt barn till ett barnhem eller någon offentlig plats för att någon ska hitta det och ta hand om det. Detta skriver Sara Larsson om i sin bok.

Hon tar även upp olika ordval som man ska vara försiktig med att uttrycka sig med som ex.
Negativt ordval:
- Riktig förälder
- Eget barn
- Adoptivdotter/son
- Ta...(ex Var ska ni ta barnet ifrån?)
- Tillgängligt barn
- Söka rötter
- Återförening
- ....är adopterad
- Blodsband

Det är i så fall bättre att använda sig av följande ordval:
Positivt ordval:
- Biologisk förälder
- Biologiskt barn
- Dotter/son
- Förlder
- Adoptera (ex Var ska ni adoptera ifrån?)
- Barn i behov av familj
- Söka kontakt med biologisk förälder
- Få kontakt med biologisk förälder
- Adopterades
- Biologiskt släktskap


"Varför tar det så lång tid?"

Ja...det kan man fråga sig. Det är många som ställer den frågan till mig när jag berättar av vi stått i kö sedan februari 2008. När vi nu fått barnbesked i början på december så får vi i allafall vänta innan vi kan hämta gossen. "Varför tar det sån tid?" - frågar alla. Tänk om jag visste det. Men jag kan gissa vad detta beror på. Det finns många barn som är utan föräldrar och som mycket väl behöver ett kärelskfullt hem med kärleksfulla föräldrar och en trygg och säker uppväxt. MEN alla barn är inte tillgängliga för adoption. Alla länder som adopterar sina barn internationellt har olika regler för hur allt ska gå till. Mycket handlar naturligtvis om administration. Man kan tycka att när man väl får ett barnbesked så är det ju "bara" att åka och hämta barnet. Men det är mycket som ska ordnas innan. Fler och fler väljer, precis som vi gjort, att adoptera ett barn med s.k särskilda behov, vilket gör att det s.k pappersarbetet tar längre tid just för det stora intresset för dessa barn som, precis som alla andra barn, behöver föräldrar. Det är inte bara Sverige som adopterar från ex. Kina utan det finns fler länder som väljer Kina som adoptionsland. 

Men vi kan inte göra något för att påverka utan det är bara att snällt vänta in nästa kontakt med adoptionsorganisationen som meddelar när det kan bli dags för oss att hämta hem vår gosse. De har ju i sin tur fått besked från CCAA - China Center of Adoption Affairs. Som vi ju alla vet är kontakt med myndigheter lite stelt och tar lång tid och Kina är ju inget undantag. 

Vi är så glada över vårt barn och nu vet vi hur länge vi max behöver vänta på att få åka till Kina så har vi väntat så här länge så kan vi vänta lite till. Förr eller senare har vi honom i vår famn! 

RSS 2.0